Przejdź do głównej zawartości

Czytanie napisów

Gdy dotkniesz zielonego przycisku Start, przetłumaczone napisy będą przesyłane na Twój telefon na żywo w trakcie nabożeństwa.

Zielony przycisk Start

Widok tłumaczenia na żywo na telefonie

  • Komunikat powitalny po pierwszym dołączeniu.
  • Napisy na żywo, które aktualizują się w miarę tłumaczenia mowy.
  • Okrągły przycisk ze strzałką, który pojawia się po przewinięciu w górę (zobacz Nadrabianie zaległości).
  • Czerwony wskaźnik NA ŻYWO, gdy transmisja jest aktywna.

Domyślnie widzisz zarówno tłumaczenie, jak i oryginalny tekst mówiony. Otwórz Menu (☰) i dotknij Ukryj oryginalną transkrypcję, aby wyświetlić tylko swój język.

Przycisk Ukryj oryginalną transkrypcję

Dwujęzycznie (tłumaczenie + oryginał):

Napisy pokazujące tłumaczenie i tekst oryginalny

Tylko tłumaczenie:

Napisy pokazujące wyłącznie przetłumaczony tekst

Aby przywrócić tekst oryginalny, otwórz ponownie Menu i dotknij Pokaż oryginalną transkrypcję.

Przycisk Pokaż oryginalną transkrypcję

Nowe napisy przesuwają starsze do góry, a ekran przewija się automatycznie, aby zawsze pokazywać najnowszy wiersz.

Aby przeczytać ponownie coś, co przeoczysz, przeciągnij palcem w górę. Zatrzyma to automatyczne przewijanie, dzięki czemu możesz czytać we własnym tempie.

Gdy zechcesz wrócić do tekstu na żywo, dotknij okrągłego przycisku ze strzałką w dolnym rogu. Przeniesie Cię on bezpośrednio do najnowszego napisu.

Dotknij Menu, a następnie Zmień rozmiar tekstu, aby przełączać między małym, średnim i dużym. Twój wybór zostanie zapamiętany na tym urządzeniu.

Duży rozmiar tekstu

Ustawienia dostępności w Twoim telefonie również mają wpływ na wygląd tekstu.

Breeze przechowuje niedawne napisy w Twoim telefonie przez około sześć dni dla każdego języka. Jeśli zamkniesz przeglądarkę i ponownie otworzysz ten sam link, nadal możesz przeczytać to, co przegapisz — z separatorami dat, jeśli napisy obejmują więcej niż jeden dzień.

Napisy nadal widoczne po ponownym otwarciu strony

Dane te są przechowywane wyłącznie na Twoim urządzeniu — nie w chmurze. Wyczyszczenie danych przeglądarki usunie zapisane napisy.

  • Nie wygaszaj ekranu i pozostaw otwarte tłumaczenie. Telefony wstrzymują działanie Breeze, gdy strona nie jest wyświetlana.
  • Odśwież stronę raz, jeśli napisy przestaną się aktualizować (zdarza się to czasem na starszych urządzeniach).
  • Dotknij czerwonego przycisku Stop, aby opuścić widok na żywo i wrócić do listy języków — Twoje zapisane napisy pozostaną.
  • Informacje o tłumaczeniu głosowym znajdziesz w sekcji Dźwięk.

Czerwony przycisk Stop